Uw probleem is malware en wij zijn de oplossing

Uw probleem is malware en wij zijn de oplossing

DearBytesBlogMalware/ransomwareUw probleem is malware en wij zijn de oplossing

dinsdag 11 oktober 2016

Laten we wel wezen: het reële probleem dat u als Nederlandse organisatie heeft in de context van ‘cyber’ is: malware. Computervirussen dus. Die ineens opduiken en zorgen dat u niet kan werken. Downtime, werk van een paar dagen verloren en misschien zelfs negatieve publiciteit. Maar vooral: downtime, want tijd is geld. Jammer dat er geen simpele oplossing is, of….?

Er wordt veel geschreven over digitale dreigingen. De overheid maakt zich met name zorgen over de vitale infrastructuur en inmenging van vreemde mogendheden. De media berichten over spionerende cyberchinezen op zoek naar intellectuele eigendommen, gesterkt door alarmbellen van de AIVD en dergelijke. De helft van alle gemeenten heeft in een half jaar tijd een datalek gemeld, dus na 1 volledig jaar liggen de gegevens van alle Nederlanders op straat (ok, gechargeerd). In dit soort sferen is veel aandacht voor het onderwerp en wordt veel gesproken over versterken van de beveiliging.

Malware en de ‘Majority’

Maar nu een gemiddeld Nederlands bedrijf. We zijn een handelsnatie met een grote en groeiende dienstensector. De meerderheid van onze organisaties is dus geen vitale infrastructuur. Het bezit geen intellectuele eigendommen en het is ook geen gemeente. De reële problemen van deze groep organisaties, die je ook wel de ‘majority’ kunt noemen, krijgen per saldo dus weinig gerichte aandacht. Daarmee bedoel ik dat een boodschap over digitale spionage en gehackte sluizen, zoals die doorgaans vanuit de experthoek wordt uitgezonden, aan de ontvangende kant niet matcht en dus niet wordt opgepikt. Het klassieke probleem van “inside-out” communicatie: teveel vanuit ons eigen werkveld redeneren en vergeten het klantprobleem centraal te stellen. Malware, met name ransomware, is volgens Europol dreiging nummer 1. De majority zoekt daar een simpele oplossing voor.

DearBytes: de oplossing tegen Malware

Tegen deze organisaties zeg ik: welkom! :-). Bij DearBytes kennen wij uw pijn. U bent gewoon lekker aan het werken, en ineens: computer op slot. Er vallen weliswaar geen electriciteitsnetwerken uit en er lopen ook geen polders onder water, maar u kunt potverdikkie niet werken!

Uw probleem is dus simpelweg malware. En wel omdat het downtime veroorzaakt. Vooral de laatste tijd, nu de boeven achter malware hun tactiek hebben veranderd. Want waar in uw geval TIJD geld is, was jarenlang voor de aanvallers DATA geld. En die twee verschillende belangen konden jarenlang prima met elkaar door 1 deur. Computers werden stilletjes geïnfecteerd, data lekte naar het internet, maar men kon gewoon ongehinderd werken dus geen probleem, toch? Nou nee natuurlijk, maar dat ransomware ons pijn doet op een plek waar we het wel op waarde kunnen schatten (downtime) maakt een ROI in elk geval gelukkig minder complex.

Het liefst wil je 1 software programmaatje installeren dat de malware tegen houdt. Dat kon jarenlang in de vorm van anti-virus software. Ik ga u niet vermoeien met technische ontwikkelingen, maar inmiddels is het onmisbaar om ook een getalenteerde beheerder voor die anti-virus software te hebben. En dat moet u niet zelf doen: besteedt het uit, dat is efficiënter én beter.

Malware Fighters

DearBytes is al 15 jaar actief in het leveren van die beheer capaciteit rondom anti-virus. We trainen en ondersteunen klanten, of nemen het beheer van hen over. Inmiddels doen we veel meer dan dat, maar in de kern draait het er nog steeds om dat we organisaties beschermen tegen malware. We zijn Malware Fighters en dat is een vrij unieke propositie. We signaleren niet alleen dat u geïnfecteerd bent geraakt, maar gebruiken inzichten continu om juist de preventie telkens te verbeteren. Want dat is waar het in effectieve security omdraait: lessen trekken uit incidenten en herhaling voorkomen. Virussen muteren snel, en wij evolueren even snel mee.

Daarnaast is het onder controle houden van security software met dagelijkse updates in een netwerk van honderden tot duizenden computers een vak apart, dat vaak wordt onderschat. Ons enthousiaste team beheerst dat als geen ander. Dat is ook de reden dat we voor steeds meer ICT dienstverleners als onderaannemer dienen om deze specialistische taak voor hen uit te voeren.